Fremtidens velfærdsteknologier udvikles i weekenden

02/10/2016 | By Sander Jensen

This post originally appeared on blog.up.co


Pressemeddelelse 9/2/16: StartUp Weekend er en global begivenhed, hvor iværksættere mødes på tværs af professioner og uddannelser og forsøger at komme med innovative løsninger på alverdens problemer. I Aarhus skal deltagerne udvikle fremtidens velfærdsteknologier, når de mødes til det 54 timer lange arrangement i weekenden på VIA’s Campus N i Skejby.

Den står ideudvikling, pitches og samskabelse i New York, Paris, Tokyo, Brisbane, Skejby og i alt 117 byer verden over, når Start Up Weekend løber af stablen. Siden 2012 har Aarhus været med på det innovative verdenskort og i år har man været nød til at sætte en begrænsning på antallet af deltagere på grund af den store interesse.

startup weekend 3d print by Roman Voitenkov‎ Denmark

Gode ideer og intensiv tidsplan

Når deltagerne mødes fredag d. 12. februar er det med målet om at kunne præsentere en færdigpakket ide med tilhørende forretningsplan og produkt 54 timer senere. Ikke nogen nem opgave og derfor er der også hjælp at hente hos de 13 mentorer, som deltagerne kan spare med inden de om søndagen skal fremlægge deres ideer for dommerne.

Dommerpanelet består af Aase Lydiksen, direktør for sundhedsuddannelserne hos VIA University College, Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus kommune, Anette Nørgaard fra Microsoft Partners, Trine Winterø, CEO for MedTech og erhvervsmanden Claus Hommelhoff.

Et udstillingsvindue for nye løsninger

Ivan Kjær Lauridsen har været med hvert år siden 2012 og ser arrangementet som et unikt udstillingsvindue for nye teknologiske løsninger inden for velfærdsområdet:

”Der er to veje at gå, når man skal finde nye løsninger på velfærdsområdet: Den ene er efterspørgselsdrevet og den anden er udbudsdrevet.  Her er Startup Weekend Health med til at præsentere udbuddet, som så efterfølgende kan testes i forhold til borgerne for at se, om der også er en efterspørgsel” Siger han.

Han ser derudover weekenden som en velkommen mulighed til at holde kommunens udfordringer op mod den teknologiske udvikling:

”Arrangementet er jo med til at skabe en opmærksomhed omkring forskellige sundhedsproblemtikker og hvordan teknologiske løsninger, i sidste ende, kan give kommunens borgerne en endnu bedre service på området” forklarer han.

Vigtigt for studiemiljøet i Aarhus

Alle kan tilmelde sig StartUp Weekend Health og de 80 deltagere er derfor en blandet flok med vidt forskellige baggrunde. Det er netop en af styrkerne ved arrangementet, hvis man spørger Aase Lydiksen:

”Det er godt for Aarhus som studieby, fordi de studerende får mulighed for at samarbejde på tværs af uddannelser, institutioner og virksomheder, afprøve deres færdigheder og udveksle ideer med hinanden. Når de studerende engang er færdigeuddannede, har de brug for både faglige kompetencer og færdigheder, men de har i lige så høj grad  brug for  innovative og entreprenørielle kompetencer, som de blandt andet har rig mulighed for at udvikle gennem tiltag som Start up Weekend Health” siger hun.

VIA University College har ligesom Aarhus kommune og Microsoft støttet arrangementet med 10.000 kr. og lægger derudover lokaler til på Campus N. Et engagement som ikke krævede meget betænkning ifølge Aase Lydiksen:

”VIAs vision er netop, at være en entreprenant organisation og et arrangement som dette understøtter vores vision og strategi og skal ses som en del af VIAs aftryk og stærke  samfundsengagement der, forhåbentligt, kan understøtte samarbejdsrelationer og samskabelse for både vores studerende, medarbejdere og samarbejdspartnere i erhvervslivet ” siger hun.

Deltagerne får en fod indenfor

En ting er at få en god ide, noget helt andet er at danne et godt team omkring den og finde de rette samarbejdspartnere. Det er ofte de afgørende faktorer hvis man skal gøre sig forhåbninger om at flytte sin ide fra tegnebrættet og ud i den virkelige verden. Sussi Bianco, som for 4. år er med i styregruppen for Startup Weekend Health og derudover også fungerer som mentor, ser netop opbygningen af relationer mellem deltagerne, top kompetencer i erhvervslivet og de offentlige samarbejdspartnere og indkøbere, som en af arrangementets fremmeste opgaver:

”At komme med til en startup weekend gør at man får et nyt og forskelligartet netværk. Det er et unikt mødested for dem der ved hvad behovet er inden for velfærdsområdet, for designere, It udviklere teknikere, forretningsudviklere og alt derimellem. Samtidig får hvert team gennem dommerne og mentorerne genveje til succes og relationer, som man normalt ikke har adgang til” siger hun og uddyber:

”At deltage er det man kan kalde et fasttrack to succes, eller - som minimum - til enestående erfaringer.  Der er et stort behov for nye ideer inden for velfærdsområdet, og det er her Startup Weekend Health tilbyder en unik indgang” forklarer hun.

En af de personer som deltagerne kan have brug for at kende er Claus Hommelhof, der selv har 30 års erfaring som selvstændig. Han startede sin virksomhed hjemme fra køkkenbordet, hvor han investerede for familie og venner og i dag har virksomheden, formuepleje A/S, over 11.000 investorer og mere end 50 milliarder kroner under forvaltning:

”Jeg bakker op om StartUp Weekend Health, fordi det er vigtigt med arrangementer, der hjælper talenter med iværksættedrømme og samtidig skaber nye løsninger på sundhedsområdet. Jeg håber, at jeg kan være med til at finde de bedste ideer, som kan gøre en forskel i fremtidens sundhedssystem, siger han.

Vinderen af StartUp Weekend Health bliver tilbudt videre eksponering for mentorpanelet i StartupLab og muligheden for at tage deres ide videre gennem en plads på næste Mentor Pitch Event i StartupLab.


×