Az ARYS nyerte a budapesti Startup Weekendet

11/20/2013 | By Zsolt Bako

This post originally appeared on blog.up.co


Az elmúlt két hétvége alatt száz országában, több mint 200 helyszínen zajlottak a világ legnagyobb vállalkozói versenyének, a GlobalStartup Battle-nek a helyi fordulói. Budapest immár második alkalommal csatlakozott az eseménysorozathoz, mely idén több mint 20.000 vállolkozó kedvű résztvevőt vonzott Szingapúrtól kezdve Bagdadon keresztül egészen San Franciscoig. A ma induló globális döntőben két friss magyar startup, az ARYS és az Opp.io is bekerült a legjobbak közé, ahol az 500 ezer dolláros fődíjért, valamint az ehhez szükséges támogató szavazatokért versenyeznek.

A Global Startup Battle előszobájának számító Startup Weekendet ötödik alkalommal szervezte meg Budapesten a Colabs StartupCenter, amelyen idén rekord számú programozó, dizájner és marketinges vett részt. A rendhagyó verseny célja, hogy a frissen alakult csapatok egy-egy innovatív ötletből kiindulva egy hétvége leforgása alatt működő prototípust fejlesszenek és a leendő felhasználóikkal felvéve a kapcsolatot, valós piaci visszajelzésekkel támasszák alá üzleti modelljüket.

“A Startup Weekendnek köszönhetően eddig hat olyan vállalkozás indult útjára, amelyek hazai vagy külföldi befektető társaságoktól kaptak tőkét a fejlődéshez” nyilatkozta Bakó Zsolt a rendezvény főszervezője, valamint hozzátette, hogy “a sikeres cégek egyre több tudással és tapasztalattal segítik most induló társaikat.”

Az eseménynek idén az egyik legsikeresebb hazai technológiai vállalkozás, a LogMeIn irodája adott otthont és a csapatokat olyan tapasztalt mentorok segítették, mint például Fehér Gyula a Ustream alapítója vagy az Egyesült Államokból a rendezvény miatt idelátogató Dave Parker, sorozatvállalkozó és befektető.

A budapesti csapatok közül a Microsoft, a Corvinus Kockázati Tőkealap és az AVEC Accelerator szakembereiből álló zsűri választotta ki a két legígéretesebb startupot, amelyek mától a globális döntőben bizonyíthatnak. Az első helyezett ARYS segítségével a városban járva az okostelefonunk képernyőjén keresztül virtuális üzeneteket, képeket, videókat helyezhetünk el az utcán vagy a házfalakon, amiket csak azok az emberek láthatnak, akikkel ezt meg szeretnénk osztani. A második helyezett Opp.io pedig egy rendkívül egyszerű projekt menedzsment alkalmazást kínál az üzleti felhasználók számára, ami észrevétlenül illeszkedik be a munkahelyi levelezésbe, megkönnyítve ezzel a cégen belüli együttműködést.

“A tavalyi Startup Weekend idején egy nagyon inspiráló környezetben tökéletesíthettük az ötletünket, és valós problémákra mutató visszajelzéseket kaptunk a mentoroktól és a többi résztvevőtől” - emlékszik vissza Wohlmuth Máté a 2012-es győztes projekt, a SOPRESO.com alapítója. A prezentációk interaktivitását és hatékonyságát növelő alkalmazást fejlesztő vállalkozás a versenyt követően több hónapos előkészítés után írt alá együttműködési megállapodást a Day One Capital Zrt.-vel. A befektetésnek köszönhetően a napokban léptek piacra termékük első publikus verziójával.


×