Како да го најдете соодветниот ко-основач за вашиот стартап

08/08/2014 | By Eva Piperevska

This post originally appeared on blog.up.co


Во наредните неколку недели, освен тоа што ќе одговараме на вашите прашања, исто така ќе ви дадеме неколку совети за тоа како да се подготвите и да се покажете во најдобро светло, пред ивеститорите на претстојниот Startup Weekend Skopje.

Денес ќе зборуваме за тоа како најлесно и брзо да најдете ко-основач за вашиот стартап, посебно ако не сте програмер или ИТ инжинер, а за да ја реализирате вашата идеја ви треба токму таков тип на партнер.

Прво најбрзо и најлесно програмерите можете да ги најдете во нивните природни средини. На пример на hackathon настани, стартап викенди или во училишта за стартапи, како на пример www.Innovactionlab.org. Овој тип на настани не само што ви даваат можност да се сретнете со луѓе со кои во иднина ќе можете да работите, но и имате можност да изградите мрежа која ќе ви биде извор за препораки за потенцијали ко-основачи во иднина.

Второ, вклучете се кон Facebook групи за стартапи. Можеби токму таму ќе имате среќа да го најдете соодветниот ко-основач за вашиот бизнис.

Трето, бидете различни. Повеќето успешни стартапи се основаат од луѓе кои имаат различно работно искуство и имаат чудни интереси.

И за крај, искуствата кои ќе ги добиете преку волонтерски работи или работи на проекти во определен временски период, можат да предонесат кон пронаоѓање на прекрасни идеи кои понатаму ќе можете да ги реализирате.

Затоа земете ја вашата early-bird влезница и резервирајте го вашето место на овогодишниот Startup Weekend Skopje.


×